miercuri, decembrie 02, 2009

the wolf




     Mereu am fost fascinat de lupi ... de infatisarea lor , de modul lor de gandire , modul prin care isi procura hrana , si are grija de puii sai si de haita . 
    Lupul a fost prezent pe meleagurile noastre inca de pe vremea dacilor avandu-l ca simbol , dar si romanii de altfel , prin legenda lui Remus si Romulus , care presupun ca o stie toata lumea 








      Acum sa vorbim de performantele lor ... poate parcurge 100 km pentru hrana ..cu o viteza de alergare de 60 km/h . Simturile sale sunt extraordinare , de aceea el vaneaza mai mult noapte , cand se bazeaza pe auz , vaz si miros ! 
      La vânătoare foloseşte felurite tactici, de la strategia de învăluire pe flancuri a prăzii la mânarea treptată către zone închise. De multe ori izbuteşte să observe şi să ocolească capcanele puse pentru el. Laponii spun că "ursul are minte cât un om şi putere cât şapte, iar lupul are putere cât un om şi minte cât şapte".


  Lupii au o mare rezistenta la durere si sunt neinfricati in lupta, dand dovada de o inteligenta deosebita. La vanatoare lupul foloseste diferite tertipuri, de la invaluirea pe flancuri a prazii la manarea treptata catre zonele inchise, unde prada este mai usor de invins. Lupul izbuteste sa sesizeze si sa ocoleasca capcanele. Lupul adult urla pe diferite tonalitati, aceasta fiind o modalitate de comunicare intre membrii haitei.   






    S-au creat foarte multe legende despre lup , inca din Antichitate ... era simbol si atribut solar al lui Apollo; templul zeului situat in padurea sacra de langa Atena se numea Lukaion, adica Taramul Lupului. Mai tarziu, Aristotel isi expunea invataturie in acest loc. De aici vine originea cuvantului “Liceu”, institutie scolara frecventata inital de “lupii tineri”. In confreriile razboinice, alaturi de marile feline, ursi sau vulturi, lupul este principalul initiator si calauzitor in dobandirea spiritului si virtutilor martiale. De la temutii bersekeri ai vikingilor la indienii preriilor, lupul a fost totem universal al luptatorilor. 
   Stramosul tuturor mongolilor este Lupul Albastru Celest. Acesta a fost atat de iubit si admirat incat mongolii si-au inspirat temutele manevre de lupta ale imbatabilei cavalerii mongole dupa tertipurile haitelor de lupi care ataca neostoit turmele de cerbi si gazele din stepele Asiei. Insasi Mustafa Kemal, intemeietorul Turciei moderne, a fost supranumit de partizanii sai "Lupul Cenusiu", in amintirea lupilor adorati de toate popoarele turcice 




    Armonia dintere lupi si romani s-a sfarsit brusc si brutal odata cu instaurarea comunismului. Prin anii ’60 comunistii au sfidat ridicolul si au aratat ca prostia nu are margini cand au condamnat lupii in cadrul unei plenare. Declarat drept "Dusman al poporului si al clasei muncitoare ce trebuie starpit cu orice mijloace", lupii au fost supusi unei adevarate campanii de exterminare, in care erau ucisi de padurari chiar si puii abia nascuti din vizuini. Astazi mai supravietuiesc circa 2.500 de lupi, majoritatea in judetele Hunedoara, Caras-Severin, Sibiu, Maramures, Suceava si Valcea. 

Si acum am citit e undeva niste chestii foarte interesante despre lupi ...
-> daca un lup este prins in capcana sau impuscat, ceilalti lupi il vor omori.  De asemenea, in cazul unei lupte pentru putere in cadrul haitei, exista cazuri in care invinsul este ucis de atacator (de regula insa el este izgonit din grup). 
-> lupii sunt purtatori a peste 50 de paraziti.  Unii dintre acestia sunt periculosi si pentru om.  
-> desi initial este albastra, culoarea ochilor puilor de lup se schimba in nuante de galben-auriu/portocaliu la 8 pana la 16 saptamani de la nastere .  Desi foarte rar, unii adulti isi pot pastra culoarea albastra a ochilor. 



Un comentariu:

  1. fiind vorba de lupul salbatic, nu faceti confuzia intre ciobanescul german(cel caruia ii spuneti voi lup) si lup.

    Intradevar lupii sunt niste animale fascinante insa sunt si niste animale nemiloase...neiertatoare, gasindu-se in haita ataca prin orice mijloc benefic lor pentru a-si neutraliza prada.

    RăspundețiȘtergere